Tribaal Leiderschap

Tribaal leiderschap: wat bedrijven van stammen kunnen leren. Binnen een organisatie denken we vooral in functies en functietitels. Deze houdt ook een zekere hiërarchie in, met de CEO bovenaan het organogram. Maar een organisatie en zijn medewerkers kennen ook een cultuur, en die zit tussen de mensen. Cultuur betekent eigenlijk betekenis geven aan missies, kernwaarden en gedrag. Een klein voorbeeld: Is dit druk?

Of is dit druk?

Begrippen als ‘foutloos produceren’, ‘klantvriendelijk’ of ‘resultaatgericht’ blijven zonder cultuur magische woorden die niets betekenen. Sterker nog, cultuur bepaalt de inhoud van deze begrippen. Ze betekenen dus iets anders in een andere cultuur. Dit kan leiden tot heel wat spraakverwarringen! Heb jij al zoiets meegemaakt? Binnen een tribe beschrijft de totem de waarden van de cultuur en het volk. Hij bevat de geschiedenis van een stam alsook zijn belangrijkste waarden. Een totem wordt gemaakt uit hout en staat centraal in hun dorp en in hun cultuur. Stel je nu eens voor dat een bedrijf ook een totem heeft, een visualisatie van de waarden en de geschiedenis van het bedrijf. Met de CEO van een organisatie als een soort magische leider, die zingeving geeft aan wat het bedrijf doet. Dan vormen de medewerkers van het bedrijf een tribe. Bouw je van je organisatie een tribe, dan is iedere medewerker verbonden aan de totem van de organisatie. Lopen klanten bij je binnen, dan zien ze meteen waar je voor staat. Met een duidelijke totem heb je zelfs geen evaluaties of strategische sessies meer nodig. Iedereen is namelijk doordrongen van de bedrijfscultuur. Bouw je van je organisatie een tribe, dan kan je enorm hier veel uit leren. Bijvoorbeeld, als je 2 tribes bij elkaar wil voegen, ga je dan de totem omzagen en bovenop de andere zetten? Nee toch! Net dat doen we als we 2 bedrijven gaan fuseren! Wat als we nu eens gaan werken met overgangsrituelen, met een totem en met een magische leider, met een kampvuur waar we allemaal rond verzamelen … zou dat ons bedrijfsleven niet wat “echter” maken? In deze video kan je nog wat meer info vinden hierover: https://www.mt.nl/leiderschap/tribaal-leiderschap-organisaties-stammen-kunnen-leren/542684Met onze Ritch Tribe willen we ook dit bereiken: een samenhorigheidsgevoel tussen mensen met dezelfde cultuur en waarden, allen met het hart op de juiste plaats, doordrongen van maatschappelijke waarde en met als grote doel de wereld een beetje beter maken. Wat denk jij hiervan? Klaar om het kampvuur te ontsteken en aan onze totem bij te dragen?

You Might Also Like