Maatschappelijk verantwoord ondernemen, meer dan een actie voor de warmste week organiseren…

De feestdagen komen eraan, en zoals elk jaar is er weer “de Warmste Week”. Een fantastisch initiatief dat toont dat de Vlaming zich kan en wil inzetten voor een goed doel! Collega’s slaan de handen in elkaar, bakken wafels, croque monsieurs of pannekoeken en amuseren zich kostelijk bij het maken en het verkopen van hun creaties. Een betere teambuilding kan je je toch niet wensen als bedrijfsleider of manager! Fantastisch, toch?

Ik blijf echter ook achter met het gevoel dat het nog beter kan…

Wat als medewerkers elke dag dit soort van warme samenhorigheid voelen? Wat als een sollicitant voor jouw bedrijf kiest omdat zij het warm krijgt van het idee om in jouw organisatie bij te dragen aan een hoger doel? Wat als een klant kiest voor een product of dienst van jouw organisatie niet zozeer voor de prijs, maar voor de warme boodschap die jouw organisatie verspreid.

Het klinkt als een naïeve droom, maar ik ben zeker dat het kan en staaf het graag a.d.h.v. 2 voorbeelden.

Het eerste voorbeeld is Ecover. Zij produceren al 40 jaar ecologische schoonmaakproducten. Sinds kort gaan zij daarin nog een stapje verder en gebruiken ze afvalstoffen van de productie van alcoholvrij bier om schoonmaakproducten te produceren. Ze hebben hiervoor een samenwerking met Inbev. Een grondstof die normaal dus verloren zou gaan wordt hergebruikt voor een ecologisch  schoonmaak alternatief. Een prachtig voorbeeld van duurzaam ondernemen (meer info hier).

Een ander mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen in een compleet ander perspectief is de organisatie Passwerk. Passwerk zet de kwaliteiten van mensen met een autismespectrumprofiel met een normale begaafdheid in voor het testen van software andere quality assurance opdrachten. Zo combineert de organisatie haar economische dimensie met een sociale en biedt dit als meerwaarde aan haar klanten aan. Passwerk wil inspirerend werken voor andere organisaties actief op het vlak van tewerkstelling van arbeidsgehandicapten door alle opgebouwde knowhow en middelen in te zetten voor het ontwikkelen van initiatieven die een volwaardige tewerkstelling van arbeidsgehandicapten nastreven (meer info hier).

Dit zijn maar 2 voorbeelden van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen die je hopelijk geïnspireerd hebben.

Axudo helpt je graag verder, indien je met jouw organisatie aan de slag wil met duurzaam ondernemen!

You Might Also Like