CO2 verlagende acties doen, lokaal in de buurt, en daar buurtbewoners bij betrekken. Danny Gladines droomde er al 15 jaar van. En nu is er Zonnewind, een energiecoöperatie waarmee hij die droom waarheid maakt. Hoe dat allemaal in zijn werk gegaan is? Dat lees je in deze blog.
Danny Gladines is de zaakvoerder van Qframe, een bedrijf dat maatwerk software ontwikkelt. Zij waren eerder al aan het woord in deze podcast episode.
Naast zijn job bij Qframe is Danny een mens die doordrongen is van het duurzame gedachtegoed, zich heel bewust is van de klimaatcrisis en op pad om daaromtrent iets te doen. Eén van de initiatieven waar hij zijn schouders onder zet is Zonnewind. Een energiecoöperatie die met investeringen van burgers, gewone mensen zoals jij en ik dus, duurzame projecten uitvoert rond besparing op energieverbruik of het opwekken van duurzame energie.
Klein beginnen
Samen met een aantal vrienden ligt Danny al 15 jaar wakker van de klimaatcrisis. Ze lieten zich inspireren door Ecopower, een vroege voorloper van de energiecoöperaties in Vlaanderen, die al sinds 1991 met dit concept bezig zijn. Zij bouwen windmolens. Prachtig, maar te groots voor drie vrienden uit Zandhoven.
Na lang nadenken, veel discussies en gesprekken met veel verschillende mensen, en ideeën die bleven sudderen, kwam alles in 2013-2014 in een stroomversnelling. Bij een bezoek aan ‘HIER opgewekt’ – een beurs in Nederland waar alle Nederlandse energiecoöperaties bij elkaar komen – vielen voor Danny de puzzelstukjes in elkaar. Dat was start van het verhaal van Zonnewind. Onze noorderburen inspireerden hen over de haalbaarheid van het concept en zetten hen aan tot actie!
Samen met de gemeente…
De eerste stap was de gemeente betrekken, want een belangrijk aspect van een energiecoöperatie is om lokaal actie te nemen.
De gemeenten zijn vaak zeer enthousiast als er coöperaties ontstaan. Ze zijn zich bewust van het klimaatprobleem en willen daar iets aan doen. De meeste hebben ook het Europese burgemeestersconvenant ondertekend, waarmee ze een engagement aangaan om actie te nemen.
Ook Zandhoven heeft dit convenant ondertekend, dus Zonnewind was een welkome partner voor de gemeente. Veel gemeenten willen iets doen, maar hebben de middelen niet: samenwerken met een energiecoöperatie is dan een win-win. De energiecoöperatie werkt met vrijwilligers die tijd hebben om acties en projecten op te zetten. Bijkomend worden de inwoners van de gemeente op een positieve manier betrokken bij het toch wel dramatische klimaat verhaal.
… én met de burgers
De koppeling met CO2 is puur wetenschap, fysica en chemie, dat heeft zelfs niets te maken met politiek. We moeten met z’n allen iets doen. Een energiecoöperatie is een hele leuke manier om zelf iets te doen, die zelfs meer opbrengt dan enkel CO2 besparing, want burgers die investeren krijgen elk jaar een dividend uitbetaald.
De tweede stap was dus mensen samenbrengen en hen laten nadenken en praten rond ideeën voor concrete acties. Tijdens de ‘energie cafés’ in het dorp zocht men draagvlak bij de lokale bevolking en raakten mensen geïnspireerd en gemotiveerd om mee te doen.
Zo ging Zonnewind in 2016 officieel van start met een 20-tal vrijwilligers. Ondertussen zijn er een 30-tal projecten succesvol afgerond voor lokale bedrijven en besturen. Zonnewind focust vooral op het plaatsen van zonnepanelen en ‘verledding’, het ombouwen van verlichting naar led verlichting.
Het is een arbeids- en tijdsintensieve hobby. Om zo veel mogelijk return uit de kostbare vrije tijd van de vrijwilligers te halen, niet financieel maar CO2 besparend, is het belangrijk om de juiste projecten te kiezen. Vandaar de keuze om te werken voor lokale bedrijven en besturen. Zonnewind installeerde bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het sportcomplex in Zandhoven. Een grote dakoppervlakte, dus veel return! De gemeente haalt er voordeel uit in termen van minder energiekosten voor de sporthal. De coöperanten van Zonnewind krijgen hun rendement. Iedereen wint!
Sinds kort heeft Zonnewind naast vrijwilligers ook 1,6 FTE op de payroll. Dat maakt het mogelijk om ook meer tijdsintensieve projecten voor burgers te gaan doen, bijvoorbeeld BENOvatie projecten. Dat is de volgende stap voor Zonnewind.
Daarenboven zijn ze heel erg ambitieus en onderzoeken ze nu ook de mogelijkheid om alsnog voor de bouw van windmolens te gaan!
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Danny en wil je meer horen? Luister dan ook naar de podcast.
Op dit moment zijn er 36 energiecoöperaties in België. Als je weet dat er 581 gemeenten zijn, dan zie je dat er nog potentieel is.
Wil je zelf ook actie nemen? Dat kan op een laagdrempelige manier: waarom niet investeren in een energie coöperatie?
De oprichting van een coöperatie is altijd gelinkt aan een gemeente. Investeren kan je in gelijk welke coöperatie, onafhankelijk van waar je woont.De enige regel voor investeerders is dat elke burger maximaal 5000 euro kan investeren.
Daarnaast, kan je ook altijd meewerken aan het oprichten van een energiecoöperatie, ga zeker eens horen bij je gemeente!
Bekijk hier de lijst van energiecoöperaties en de website van de overkoepelende organisatie REScoop Vlaanderen (of REScoop Wallonië).