Sofagesprek Earth Day 2024

Op 22 april 2024 mocht ik op Earth Day een sofagesprek modereren met Sarah Parent, Manon Verstraeten en Michel Flamme. Stuk voor stuk mensen met een hart voor duurzaamheid die op hun eigen unieke manier een steentje bijdragen. Met een gezonde portie adrenaline in mijn lijf zakte ik af naar MeetDistrict in Gent. In dit artikel vertel ik er graag wat meer over. Je zal snel begrijpen waarom ik helemaal opgeladen huiswaarts keerde.

Sarah Parent (Go Forest, Go Ocean)

Sarah Parent, mede-oprichtster van Go Forest en Go Ocean, is een prominent figuur in de wereld van duurzaamheid en klimaatactivisme. De organisaties herstellen bossen en koraalriffen. Haar benadering, ze noemt het zelf middenwegactivisme, zoekt het evenwicht tussen directe actie en haalbare, schaalbare oplossingen voor de klimaatuitdagingen.

‘Niemand is een held, zolang de planeet niet gered is’

– Sarah Parent

Go Forest
Go Forest plant bomen om de CO 2 -uitstoot te compenseren en ecosystemen te herstellen. Tegen 2025 wil de organisatie een miljoen bomen planten. Meer dan 350 bedrijven, waaronder A.S.Adventure en Zeb, steunen het initiatief.


Go Ocean
Sinds 2023 richt Sarah Parent zich met Go Ocean ook op het herstel van koraalriffen. In samenwerking met bedrijven realiseert ze koraalplantprojecten, met name in Indonesië, om de gezondheid van mariene ecosystemen te verbeteren.


Klimaatlectuur
In haar boek, Not your average climate activist, deelt Sarah Parent haar visie op duurzaam activisme, de uitdagingen en oplossingen voor de klimaatverandering. Voor haar is niemand een held, zolang de planeet niet gered is. Wel erkent ze absoluut de potentiële impact van geïnspireerde particulieren en bedrijven op het milieu.

Manon Verstraeten (Nespresso)

Manon maakte onlangs een complete carrièreswitch en werkt nu als Key Account Manager bij Nespresso. Ze is betrokken bij duurzame initiatieven, zoals de fiets van gerecyclede capsules die als hoofdprijs van de Earth Day-quiz de deur uit bolde.

‘Een kopje koffie legt een complexe reis af’

– Manon Verstraeten

Tijdens ons sofagesprek vertelt ze met welke uitdagingen Nespresso te kampen heeft, zoals strenge rapportagevereisten en regelgevingen. In de koffiesector zijn die regels cruciaal. Het bedrijf zet directe samenwerkingen op met koffieboeren en voorziet pensioenplannen voor hen. In het kader van de BCorp-certificering hechten ook klanten daar veel waarde aan. Ze onderzoekt de marktverschillen tussen zakelijke klanten (B2B), zoals horecabedrijven met een Green Key-certificering, en directe consumenten (B2C). Ze gaat na waarom Nespresso vaak geldt als minder duurzame optie. Daar zit het gebruik van aluminium natuurlijk voor iets tussen. Nespresso werkt dan ook continu aan verbeteringsmogelijkheden. Uiteindelijk legt een kopje koffie een complexe reis af. Nespresso ziet het als vorm van kunst, met de nadruk op de ketenverantwoordelijkheid en het belang van de boeren zelf. Manon geeft aan dat het bedrijf voor grote uitdagingen staat, vooral op het vlak van een verantwoord en duurzaam beheer van de toeleveringsketen naar Zwitserland.

Michel Flamme (Art Center Horus)

Voor Michel Flamme, vooraanstaand kunstenaar en architect, staan duurzaamheid en creatieve vrijheid centraal.

‘Kunst is een middel om de wereld esthetisch te verrijken en deel uit te maken van een groter geheel’

– Michel Flamme

De kunstenaar creëert kunstwerken met gerecyclede materialen, zoals fietsdozen. Zo verkleint hij de afvalberg en draagt hij bij aan een schonere wereld. Hij beschouwt kunst niet als educatief materiaal. Voor hem dient kunst eerder om de wereld esthetisch te
verrijken en deel uit te maken van een groter geheel. Duurzaamheid in kunst in essentieel. Hij creëert objecten die generaties lang meegaan,
vaak door ze in duurzame materialen (bv. brons) te gieten. Hij zweert bij artistieke vrijheid en doet niet aan massaproductie. Dat soort handenarbeid ziet hij niet als uiting van persoonlijke vrijheid. Kunstwerken, gemaakt van tijdloze en duurzame materialen, kunnen volgens hem de tand des tijds perfect doorstaan. Zijn werken zijn naast hedendaags relevant ook aantrekkelijk en inspirerend voor toekomstige generaties.

Jocelijn Geurts (Axudo)

Als het over duurzaamheid gaat, ben ik helemaal in mijn element. Waar het hart van vol is, loopt de mond dan ook van over. Ik inspireer, activeer en begeleid bedrijven op hun weg naar duurzaam ondernemen. Als moderator sta je dan weer aan de zijlijn. Je stuurt het gesprek en behoudt een heldere kijk. Ook die rol is duidelijk op mijn lijf geschreven. Ik was helemaal in mijn nopjes.

‘Heel vlot, aangenaam en met de juiste vragen, een echte natural. Ik kan je alleen maar aan iedereen warm aanbevelen, het is een rol die jou enorm goed afgaat’

– Eline Haentjens, MeetDistrict

Duurzaamheid is de rode draad door mijn verhaal. Met Axudo ben ik ook in jouw duurzaamheidsverhaal de veelzijdige constante.

Een sofa-, tafel- of panelgesprek organiseren?

‘Het was mooi om te zien hoe je alle drie de verhalen aan elkaar koppelde. Alle complimentjes voor jou en zo vlotjes binnen de tijd’

– Kathy Standaert, MeetDistrict

Een informeel gesprek op de sofa? Een diepgaand tafelgesprek? Of een dynamisch panel? Ik zorg ervoor dat duurzaamheidsgesprekken efficiënt, boeiend en productief verlopen. Neem contact met me op. Samen maken we het verschil.

You Might Also Like