Over Jocelijn

Wil jij met je organisatie maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maar blijven acties uit omdat je niet vertrouwd bent met de materie? En je niet weet hoe je het best aanpakt? Dan ben ik de ideale persoon om jou te begeleiden.

Mijn interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is doorheen de jaren alleen maar gegroeid.

Met mijn diploma van handelsingenieur op zak startte ik in 2003 een succesvolle carrière in het bankwezen. Met hart en ziel zette ik me in voor mijn job. Ik kreeg kansen om te groeien en werkte samen met mensen van allerlei nationaliteiten. In korte tijd leerde ik enorm veel bij. Op professioneel vlak maar ook qua softskills.

Na een mooie carrière van tien jaar zei ik het bankwezen vaarwel. Ik koos voor een job dichter bij huis. Mijn nieuwe werkgever was Syneton, een kmo die software ontwikkelt voor accountants. Van bij het begin zette ik me in om het bedrijf vooruit te helpen. De zaakvoerder geloofde sterk in de lokale verankering van zijn bedrijf. Gelukkige medewerkers waren zijn sleutel tot succes. Hij bood kansen aan wie ze wilde grijpen. Zijn aanpak stond haaks op de onpersoonlijke, oppervlakkige wereld van het bankwezen. Ik raakte geïnspireerd door zijn verrijkende blik op het bedrijfsleven.

Uiteindelijk kreeg ik verantwoordelijkheid over een team en mocht ik personeel aanwerven en begeleiden. Het was heerlijk om mensen perspectief te kunnen bieden. Gewoon omdat ze openstonden voor nieuwe kansen, ongeacht hun diploma. Vaak denk ik terug aan kapster Jolien. Ze volgde een omscholing tot administratief bediende. Maar dankzij haar passie voor software groeide ze door tot softwaretester en werd ze uiteindelijk helpdeskmedewerkster. Ook 40-plusser Mark nam ik onder mijn vleugels. Na een omscholing van zes maanden kwam hij als ontwikkelaar bij ons terecht. Na mijn coachingtraject werd hij teamleader. Zware longziekte, autisme, burn-out? Iedereen kreeg een kans. Het was fantastisch om dat te mogen meemaken en realiseren.

Mijn passie voor de job en de grotere verantwoordelijkheid slorpten me volledig op. Dag en nacht. Ik wilde klanten tevredenstellen en de groeipijnen van een kleine kmo opvangen. Zonder te beseffen dat ik mezelf en mijn omgeving grote druk oplegde.

Toen mijn vader eind 2017 plots overleed, stond mijn wereld helemaal op zijn kop. Privé maar ook professioneel. Ik had vragen … Het leven is zo kort! Wat wil ik betekenen? Hoe wil ik herinnerd worden? Wat wil ik nu écht? Ondernemen … Daar lag mijn hart!

De kogel was door de kerk. Maar zo gemakkelijk maakte ik het mezelf niet. Puur winstbejag voelde niet comfortabel voor mij. Ik wilde als ondernemer verantwoordelijkheid dragen voor mijn medewerkers, klanten, omgeving … Dat hing voor mij samen met een waardecreatie die zich vertaalde in kostenbesparing, tewerkstelling …

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sluit integraal aan bij mijn denkpiste. Met oog voor de economische realiteit kijken naar de verantwoordelijkheid tegenover de stakeholders (klanten, leveranciers, medewerkers, buren …).

Als kind schuilde er al een wereldverbeteraar in mij. Mijn missie was dus snel duidelijk. Ik maak organisaties succesvol door maatschappelijk verantwoord ondernemen te verankeren in hun DNA. Ik inspireer bedrijven om erover na te denken, help hen om er echt mee aan de slag te gaan en enthousiasmeer hen om samen van de wereld een betere plek te maken.

Dat is waar we allemaal van dromen toch? Een mooiere wereld …

You Might Also Like