Mixua en Emilia brengen duurzaamheid dichter bij jouw medewerkers

Emilia Cantero is oprichtster van en eco-gids bij Mixua. Ze gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken via zijn of haar levensstijl en trekt dat ook door naar het bedrijfsleven. Met haar ecotours en online workshops die je als teambuilding activiteit kan boeken, wil ze vooral inspireren, maar ook concrete tips en tricks delen.

Emilia maakte voor het eerst kennis met het concept circulaire economie tijdens haar studies TEW aan de Universiteit Gent. In een studieboek van 500 pagina’s ging het in één paragraaf over circulaire economie, en die ene paragraaf had een grote impact op haar.

Zo veel impact dat ze er zelfs haar thesis over wilde maken, maar doordat er toen te weinig interesse was voor het thema, ging dat niet door.

Nu, 10 jaar later, kan ze met haar eigen bedrijf Mixua wel 100% voor het circulaire verhaal gaan.

Een eerste stap in het starten van haar bedrijf was zich verdiepen in het concept van circulaire economie en antwoorden vinden op vragen zoals:

Wat is dat nu eigenlijk, circulaire economie, zero waste, maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Hoe kunnen we als individu een positieve impact maken?

Wat kan je als bedrijf doen?

Kleine veranderingen, grote impact

Alles wat Emilia leerde, deelde ze met de wereld in een blog. Die blog leidde tot de organisatie van ecotours in Gent. Ondertussen organiseert Emilia deze tours ook in Brussel, Antwerpen, Mechelen, Leuven en Brugge, en op aanvraag ook in andere steden. Sinds de lockdown kwam daar ook een alternatief aanbod bij met online workshops.

Tijdens de ecotours en de workshops wil Emilia de deelnemers bewust te maken van het feit dat je met kleine veranderingen een groot verschil kan maken. Door bepaalde keuzes te maken vanuit goede intenties, neem je al een eerste kleine stap.

Vanuit Axudo zet ik bedrijven ook graag aan om vanuit die kleine dingen een cultuurverandering in gang te zetten die naar grotere dingen kan leiden op lange termijn. Eén van die kleine dingen kan bijvoorbeeld zijn om te kiezen voor een teambuilding met Mixua.

Persoonlijke keuzes

De naam Mixua is een samentrekking van twee woorden. Mi is ‘mijn’ in het Spaans (Emilia is van Argentijnse afkomst) en xua verwijst naar ‘choix’, het Franse woord voor keuze.

Hoe iemand die kiest voor een ecologische en duurzame levensstijl dat in de praktijk invult, kan voor iedereen anders zijn, afhankelijk van waar je prioriteiten liggen. Het komt dus neer op een persoonlijke keuze. Vandaar Mixua, ‘mijn keuze’.

Het doel van een ecotour of online teambuilding is om mensen op een positieve manier te inspireren, om samen duurzame stappen te ondernemen en daar een teamspirit rond te vormen.

Een teambuilding kan qua inhoud op maat gemaakt worden volgens de waarden van het bedrijf of naargelang de sector.

In een ecotour kan Emilia de route en de stops onderweg aanpassen.

In een online teambuilding wordt het nog praktischer en concreter. Tijdens een workshop van 2 tot 3 uur start het team met een brainstorm, om te eindigen met een uitgewerkt actieplan.

Er is ook goed nieuws voor wie individueel of met vrienden of familie wil deelnemen. In Antwerpen, Gent en Brussel kan je aansluiten bij de publieke ecotours en Emilia geeft ook regelmatig online masterclasses waarvoor iedereen kan inschrijven.

‘Te weinig kennis’ is na een ecotour of workshop met Mixua geen excuus meer om niet duurzaam te werken en leven.

You Might Also Like