Duurzaam bouwen, ondernemen en samenwerken in ‘t Velt

Vijf jaar geleden ging Anja Coppin op zoek naar een tijdelijke kantoorruimte voor haar boekhoudkantoor. Dat leidde tot ‘t Velt. Een innovatief en duurzaam business center in Veldegem. Niet alleen in de architectuur en de inrichting van het gebouw is duurzaamheid een belangrijke factor, ook in de samenwerking tussen de medewerkers en de co-workers, en in de relaties met de klanten. Je leest het verhaal van Anja in deze blog.

Anja is zaakvoerder van Boekhoudkantoor A. Coppin & Partners en daarnaast ook eigenaar en bezieler van business center ‘t Velt in het West-Vlaamse Veldegem. Een inspirerende co-workingspace waar je flexibel kan (net)werken en ook ruimtes voor opleidingen, vergaderingen of evenementen kan huren.

Het verhaal van ‘t Velt begon vijf jaar geleden met een lange zoektocht naar een tijdelijk kantoor voor het accountantskantoor, die eindigde met de aankoop van een bouwgrond.

Omdat grond schaars is, vond Anja het belangrijk om deze optimaal te gebruiken. Niet alleen voor haar eigen kantoor, het moest een inspirerende werkomgeving worden waar je ervaringen en contacten uitwisselt met andere professionals.

Kleine ingrepen, grote impact

De inspiratie voor het gebouw kwam er tijdens een trip naar Kopenhagen. Daar bezocht Anja een aantal innovatieve start-ups en volgde ze een opleiding bij het Institue for Future Studies. Ze leerde er denken in de toekomst, trends waarnemen op lange termijn en deze vertalen naar het eigen bedrijf. Die inzichten en kennis nam ze mee terug naar België om zoveel mogelijk te integreren in haar nieuwbouw.

Een belangrijke factor in duurzaam bouwen is ecologie. Anja koos voor geothermie, waarbij warmte uit de grond gehaald wordt en in het gebouw verspreid wordt via vloerverwarming, gecombineerd met zonnepanelen die zorgen voor energie.

Daarnaast maken een aantal andere kleine ingrepen een groot impact:

  • Er is LED-verlichting met sensoren zodat niemand kan vergeten het licht uit te doen.
  • Afval wordt zoveel mogelijk vermeden. PMD is bijvoorbeeld uit den boze. Er wordt alleen drank in glazen flessen gekocht bij lokale handelaars.
  • Drinkwater komt uit de Quooker kranen met CUBE, er is dus altijd meteen koud, warm of kokend water, en zelfs bruisend water.
  • Informatie wordt verspreid via digitale schermen.
  • Op de parking zijn er laadpalen voor elektrische wagens én er is een fietsenberging met oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Anja maakt niet alleen het verschil met het gebouw. Duurzame relaties zijn minstens even belangrijk voor haar. In dit boekhoudkantoor kijken ze niet alleen naar de cijfertjes. Er is een duurzaam en lokaal HR-beleid met aandacht voor work-life balans en persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers, klantentevredenheid is een prioriteit en een andere belangrijke waarde is loyauteit, onderling en naar de klanten.

Door al deze inspanningen trekt ‘t Velt een publiek aan dat hier belang aan hecht. En dat is een troef die ze terecht uitspelen.

Wie zelf eens een kijkje wil nemen om inspiratie op te doen rond duurzaam bouwen en werken, is welkom in Veldegem of kan op de website een 360° virtuele tour van het gebouw volgen.

Luister ook naar de podcast met Anja om het volledige verhaal te ontdekken.

You Might Also Like