Blijde intrede van mijn containerkantoor

Net voor Kerstmis beleefde ik spannende dagen. Mijn volgers weten al dat het tuinhuis plaats moest maken voor het containerkantoor van Axudo. Nu de feestdagen en ongewenste coronaperikelen goed en wel achter ons liggen, deel ik graag het ontstaansproces van mijn nieuwe kantoor. Lees je mee?

Idee

Het zaadje plantte ik jaren geleden. Op LinkedIn verscheen een foto van een afgedankte container die een nieuwe bestemming kreeg. Aangezien dat volledig in lijn ligt met Axudo’s missie om bij te dragen aan een circulaire economie, kwam er spontaan een containerkantoor op mijn bucketlist te staan.

Het concept van Container Concepts is geweldig. Het team geeft afgedankte containers uit een ander familiebedrijf een nieuw leven. De containers hebben al een hele wereldreis achter de rug en mogen na een opknapbeurt de rest van hun leven op een vaste standplaats doorbrengen. Het toppunt van circulariteit. Ik begon te dromen …

Noodzaak

Ons huis is niet geschikt om mensen te ontvangen in een professionele context. In combinatie met de voorbije uitdagende jaren werd het steeds duidelijker dat er iets moest veranderen. De bureauruimte in het huis barstte stilaan uit zijn voegen.

Het duurde niet lang of het beeld van het containerkantoor verscheen terug op mijn netvlies. Is dit het moment om mijn droom waar te maken?

Plan

Naar goede gewoonte ging ik op onderzoek uit en verslond ik artikels over het thema. Voor mij was al lang duidelijk dat mijn bedrijf perfect in een container past. Ik koester namelijk niet de ambitie om een groot team aan te sturen. Ik kies ervoor om dicht bij mijn missie te blijven en door te deepscalen grote impact te maken met een klein bedrijf.

Resoluut hakte ik de knoop door. Containerkantoor it is!

Advies

Omdat ik van aanvragen en vergunningen geen kaas gegeten heb, ging ik te rade bij Jean Van De Putte van MijnOmgevingsaanvraag. Hij zocht voor mij een en ander uit. Ons terrein is een hoekperceel in de kanaalzone, waardoor we verplicht waren om een aanvraag in te dienen. Ik was ontzettend blij dat Jean me daarbij hielp en de aanvraagprocedure in goede banen leidde. In juli 2021 kreeg ik dan ook het definitieve bericht dat onze aanvraag was goedgekeurd.

Het concrete plannen kon beginnen.

Circulariteit

Onder het motto ‘practice what you preach’ belandde het tuinhuis niet op de brandstapel of het containerpark. We boden het tweedehands te koop aan. Een enthousiaste jongeman gaf het een tweede leven als man cave voor hem en zijn vrienden.

Voor mijn nieuwe werkplek zocht ik zoveel mogelijk circulaire materialen. Zo gebruikten we toonzaalramen die anders op de afvalberg zouden belanden. Voor de vloerbekleding tikten we een restpartij vinlyvloer o[VVCT1] p de kop bij AWP, het bedrijf van mijn schoonbroer. Voor de binneninrichting deed ik een beroep op Katrien De Keyser van Studio KOMPAS. Katrien is binnenhuisarchitecte met focus op circulariteit. Ze gaat voor mij op zoek naar meubels die het plaatje compleet maken. Omdat ik het waardevol vind om reststromen te gebruiken, gaf ik voor mijn kantoor de voorkeur aan tweedehandsmeubelen. Maar Katrien werkt ook met op maat gemaakt meubilair van gerecycleerde en duurzame materialen. Ik hou jullie up-to-date over het resultaat. Eerst staan er me nog enkele knopen te wachten. Eens ik die heb doorgehakt, laat ik jullie graag meegenieten van mijn keuzes en beslissingen.

Duurzaamheid

Een beetje ongerust zag ik op tegen de grondwerken die bij zo’n aanpassing komen kijken. Bang dat onze tuin in een ravage zou veranderen. Maar Flor Verschaeren van Woonverbetering werkt enorm duurzaam. Hij recupereert zoveel mogelijk materiaal en heeft respect voor de bestaande tuin. Zijn team bereidde ons terrein zo goed mogelijk voor op de komst van mijn nieuwe kantoor.

Dat we voor de container geen extra grondplaat hoefden te voorzien, klonk als muziek in mijn oren. Zo blijft de verhardingsgraad van onze tuin dezelfde, zodat het regenwater nog altijd even goed zijn weg vindt in de grond.

Tromgeroffel

Net voor kerst 2021 zette een kraan het containerkantoor neer op de betonblokken en de betonplaat van het vroegere tuinhuis. Spectaculair en ontzettend spannend.

Toekomst

Ik heb nog wel enkele plannen voor mijn container. Zo komt er binnenkort een groendak en plaatsen we extra zonnepanelen met een batterij om mijn kantoor van energie te voorzien. Ook droom ik al lang van een moswand of -kader. To be continued …

Voldoening

Mijn containerkantoor is een feit. Pas nu besef ik hoe hoognodig het was. Voor mijn mentaal welzijn en voor mijn omgeving (lees: kinderen). Ik hoef geen getuige te zijn van elke stribbeling tussen broer en zus. Het kantoor in de tuin bezorgt me een mooie scheiding tussen werk en privé. Het is een verademing. Ik ervaar rust en kan me veel beter concentreren.

Dus ja, sinds het nieuwe jaar steek ik met plezier de sleutel in het slot en stap ik enthousiast mijn container in voor een inspirerende, ongestoorde werkdag. ’s Avonds sluit ik de deur, laat ik het werk letterlijk achter me en wandel ik door de tuin naar huis. Tijd voor qualitytime met de kinderen. Een echte aanrader.

Bevalt het idee van een containerkantoor je? Wil je graag meer weten over mijn tuinkantoor? Plan nu een digitale koffie in, ik kijk er al naar uit.

Jocelijn


You Might Also Like