Het is een uitdaging om in de modesector duurzaam te werken, maar het kan wel en met een verrassend materiaal: kurk. We kennen kurk van de wijnstoppen, het is echter een natuurlijk, duurzaam en ecologisch product waar je nog veel meer mee kan doen. Daar is ook Ina De Quint van overtuigd. Ze startte in 2018 Captain Cork op, een Belgisch label van duurzame handtassen en accessoires gemaakt uit het ecologische wonder kurk. Ze bracht de Portugese kurk naar Vlaanderen en het is haar grote droom om dat als mainstream alternatief te voorzien voor lederwaren.
Het verhaal van de kurk is een prachtig verhaal. Kurk is eeuwenoud. We kennen het allemaal van de wijnstoppen. Daarmee heeft Portugal een mooie kurkindustrie uitgebouwd. Die kreeg echter een klap door de opkomst van synthetische draaistoppen op wijnflessen. Het maakte dat de Portugezen heel innovatief en creatief geworden zijn met kurk. Het is bijvoorbeeld een volwaardig alternatief voor leder. Ideaal voor het maken van handtassen, laptoptassen en andere accessoires.
Hernieuwbare bron
Het voordeel van een kurkboom is dat die niet geveld moet worden om de kurk te kunnen gebruiken. De kurkbomen in de Algarve, in het zuiden van Portugal, worden handmatig gepeld. 8 à 10 jaar later is de kurkschors volledig vernieuwd en kan de boom opnieuw gepeld worden.
De boom heeft daar geen schade van, integendeel, de levensduur is 20% langer door het regelmatig pellen én een gepelde boom zet 3 tot 5 keer meer CO2 om naar zuurstof. Biologen noemen het de Europese longen, een enorm krachtige bron. Daarom is investeren in de kurkindustrie heel belangrijk, de ecologische impact is enorm.
“Investeren in kurk is investeren in een mooiere en groenere toekomst.”
De kurkindustrie is erg familiaal gericht. De kurkbossen worden van generatie op generatie doorgegeven. Het pellen van de bomen is nog altijd handenarbeid omdat er geen enkele machine ter wereld is die dat minutieus proces kan overnemen. Het is heel gespecialiseerd werk. De kurkboeren zijn niet voor niets de best betaalde arbeiders in Europa. Het fairtrade aspect geeft nog extra toegevoegde waarde aan de kurkindustrie.
Krachtig natuurlijk product
Kurk heeft ook kwaliteiten die maken dat het een heel ander product is dan bijvoorbeeld een lederen tas. De kurkcel heeft een honingraatstructuur. Dat is de sterkste structuur die in de natuur voorkomt. Het is licht, stootvast, zacht en soepel, en van nature waterafstotend. Kurk moet niet chemisch behandeld worden.
Het proces van het looien is ook heel milieuvriendelijk. Er wordt uitsluitend met gerecycleerd water gelooid. Dat maakt dat het een enorm duurzaam product is met een heel kleine ecologische voetafdruk. Daarenboven blijven alle krachtige eigenschappen van de kurkboom bewaard in het product, waardoor je heel lang plezier hebt van je tas zonder dat je er iets van onderhoud aan moet doen.
Na het looien gaat de kurkstof naar het atelier van Captain Cork in Portugal, ook een familiebedrijf, waar alle ontwerpen van Ina met de hand gemaakt worden en de medewerkers ook een eerlijk loon betaald krijgen.
360° duurzaamheid
Met de verkoop via de webshop maakt Ina het duurzame verhaal van de kurk helemaal mooi af. De tassen worden ingepakt en verzonden door een maatwerkbedrijf. Daar zijn twee dedicated mensen voor Captain Cork aan het werk, die de collectie door en door kennen en meeleven met het product. De pakketjes worden er met liefde gemaakt, en dat voel je als klant.
In de toekomst zal de focus nog meer gaan liggen op e-commerce en wholesale, en op kurk als alternatief voor lederwaren naar bedrijven toe, in de vorm van relatiegeschenken voor klanten of medewerkers. Ina wil bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen helpen om dat ook naar buiten toe te tonen. Hoe doe je dat beter dan met een leuk en nuttig accessoire uit kurk, zoals bijvoorbeeld een laptoptas, portefeuille of pennenzak. Ina staat open voor alle ideeën en werkt graag op maat.
In de Axudo podcast vertelt Ina nog meer over haar persoonlijke verhaal achter Captain Cork en de Retail School die ze oprichtte om andere ondernemers in de retailsector te helpen. Je kan deze aflevering hier beluisteren.