Hoe chocolade en duurzaamheid wél hand in hand kunnen gaan

Chocolade, wie houdt er niet van? Maar chocolade heeft een moeilijke bijsmaak, figuurlijk dan. Want chocolade en duurzaamheid gaan niet altijd samen… De sector heeft nog met heel wat kinderarbeid en moderne slavernij te kampen. Peter Messely, eigenaar van Inspirations Belgium, neemt daarin actie! Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.

Peter Messely, Chocolatier

Peter is sinds 2004 bezig met beleving rond chocolade. Hij wil medewerkers en klanten van bedrijven inspireren en verbinden met chocolade en zo een fijne en leuke sfeer in een bedrijf brengen. Hij laat teams connecteren via uitdagende teambuilding activiteiten. Zo heeft hij bijvoorbeeld al eens het atomium nagebouwd in chocolade.

Omwille van corona vielen alle live events weg. Peter ging op zoek naar een alternatief om mensen alsnog te laten verbinden met chocolade. Eén van zijn klanten gaf hem het idee om iets online te gaan doen: een degustatiebox die opgestuurd wordt, gekoppeld aan een online degustatie workshop.

Duurzaamheidsfactor 4

Peter had de wens om daar ook de factor duurzaamheid aan toe te voegen. Als mens en ondernemer is hij er van overtuigd dat een bedrijf zijn profit nodig heeft om iets terug te doen voor de maatschappij en het milieu. Bij de iChoc experience zien we dat naar boven komen in vier dimensies.

De iChoc box draait niet alleen om de smaak, maar brengt ook het verhaal van chocoladeproducenten, klein en groot, van over de hele wereld.

De ingrediënten voor de chocolade zelf komen van bij de beste leveranciers.

Vandaag kan je niet anders dan er voor zorgen dat kinderarbeid en slavernij gebannen wordt van je plantage. Bijkomend zorgen Peter’s leveranciers er voor dat de lokale boeren goed betaald worden, dat ze goed ondersteund worden in het hele proces, en dat ze een goede work-life balance hebben.

Daarenboven wordt de volledige iChoc box lokaal verpakt en behandeld in een maatwerkbedrijf, door mensen met een mentale of fysieke handicap. Zij kennen het verhaal en weten dat ze bijdragen aan het planten van cacaobomen in Peru. Daardoor hebben ook zij meer zin en waarde in het werk dat ze doen.

Om nog een stapje verder te gaan, plant Peter per 50 verkochte boxen ism Go Forest 10 cacaobomen in het regenwoud in Peru. Niet op plantages, maar echt middenin het regenwoud. Na 4 à 5 jaar geven die cacaobomen vruchten, die men schenkt aan de lokale boeren, die er op hun beurt handel mee kunnen drijven.

Peter is ook lid van TWS Projects, een organisatie die in België duurzame projecten ondersteunt, samen met ondernemers. Ondernemers gebruiken lokaal hun winst om sociale projecten in hun nabije omgeving financieel te gaan ondersteunen. Ze verbinden hun naam aan deze projecten en laten zo zien wat ze belangrijk vinden.

Met het einde van het jaar in aantocht is de iChoc box een leuke cadeautip voor een digitale en duurzame beleving . Je kan de box bestellen via www.ichoc.be

Luister ook naar het volledige verhaal van Peter Messely in deze podcast episode.

You Might Also Like