Duurzaam ondernemen over de landsgrenzen heen

De boekhoudsector wordt door veel mensen niet gezien als de meest sexy sector, maar niets is minder waar. Het is een sector met veel uitdagingen en met veel impact op bedrijven en ondernemers. Een sector ook waar er nood is aan samenwerking en leren van elkaar. Dat zeggen ook Steven Decorte, oprichter en zaakvoerder van Dfisc, en Dirk-Jan de Jeu, oprichter en CEO van MKBTR. Beide heren zijn actief in de accountancy sector. De ene in België, de andere in Nederland. Ze leerden elkaar 10 jaar geleden kennen op een Accountancy Bootcamp, raakten bevriend, en gingen daarna ook samenwerken. Hoe en waarom? Dat lees je in deze blog.

Ondernemen en zakendoen stopt niet aan de landsgrenzen, zoals Steven zo mooi zegt. Voor Vlamingen is Nederland vaak de eerste logische plek als ze over de grens willen groeien. En omgekeerd geldt dat ook. Nederland is heel dichtbij, geografisch en we delen grotendeels ook dezelfde waarden, maar staat tegelijkertijd qua wetgeving en regelgeving ook heel ver af van België. Het is en blijft toch een ander land met andere fiscale en economische gebruiken. Daarom is het nuttig om ook als boekhoudkantoor proactief samen te werken.

De basis van de samenwerking is een toevallige vriendschap tussen twee mensen die dezelfde visie op het leven hebben, maar ook de visie en missie van Dfisc en MKBTR matcht met elkaar. Dat is noodzakelijk om een duurzame samenwerking mogelijk te maken. Het zijn immers niet alleen Steven en Dirk-Jan die samenwerken, ook hun respectievelijke teams. Vooral op het vlak van fiscaliteit, want dat is waar onze klanten het vaakst vragen over hebben. Bijvoorbeeld als een bedrijf een tweede vestiging wil openen over de grens, of als de zaakvoerder een vakantiehuis wil kopen, of het bedrijf heeft een webshop dat over de landsgrenzen levert.

Meer dan alleen werk

De samenwerking zorgt er niet alleen voor dat beiden kantoren een betere service aan hun klanten kunnen bieden. Net zoals in België zijn er in Nederland grote personeelstekorten in de sector. Door internationaal samen te werken kunnen Dfisc en MKBTR zich ook onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Beiden onderhouden goede relaties met de opleidingsinstellingen en met de studenten. Daarnaast zorgen ze voor een goed verhaal. Want je zit als accountant nu eenmaal in een keurslijf van vaste taken en deadlines, maar er is meer dan dat. Beide kantoren zetten niet alleen in op de cijfers van hun klanten. Ze kijken naast de financiën en fiscaliteit ook naar de mens achter de ondernemer en naar de dromen die deze heeft. Dat zorgt voor veel meer zingeving in het werk van de boekhouder.

Steven en Dirk-Jan geloven ook niet in functieniveaus of titels. Ze vertrekken vooral vanuit de sterkte van de medewerkers, en welke taken of klanten energie geven. Daarbij is groei zeer mooi en leuk, maar geen must. Waar men voorheen erg dacht in functies en het beklimmen van de ladder, gaat het nu meer over werken vanuit rollen en gaat de groei voor de ene in de breedte en voor de andere in de diepte.

Er is ook meer dan alleen werk. Medewerkers krijgen de ruimte voor een gezonde work/life balance. Alleen zo kan er sprake zijn van een duurzaam personeelsbeleid. Dat is waar zowel Dfisc als MKBTR voor staan: duurzame samenwerking, duurzame klantrelaties, en duurzaam personeelsbeleid.

Kortom: duurzaam ondernemen.

Luister ook naar de podcast waarin Steven en Dirk-Jan nog uitgebreider vertellen over hun samenwerking en duurzaam ondernemen.

You Might Also Like