Je bent jong en je wil… duurzaam ondernemen met Alex en Shannon van Goomyx

Wat maakt dat twee jonge mensen die net afgestudeerd zijn, meteen een eigen bedrijf willen beginnen?
Waarom kiezen ze er bewust niet voor om eerst ervaring op te doen in een bedrijf, maar meteen in het ondernemerschap te springen?
Alex Christiaens en Shannon Goemaere deden het omdat het moeilijk bleek om een job te vinden in een bedrijf dat hun duurzame visie deelt.
Wat ‘de jeugd van tegenwoordig’ dan precies verwacht van een job en hoe belangrijk duurzaamheid is voor jongeren, dat ontdek je verder in deze blog.

Alex en Shannon zijn jonge ondernemers met een missie, die graag samenwerken met klanten met een missie. Tijdens hun studies samen grapten ze al over samen gaan ondernemen. Toen ze afstudeerden gebeurde het ook echt.

Teleurgesteld door de cultuur in veel bedrijven en de mismatch tussen wat er in vacatures geschreven staat en de realiteit, beslisten ze om hun eigen beste werkgever te worden.

Development, design & soul

Het concept van Goomyx is de mix van development, design en soul.

De websites of applicaties die zij maken moeten goed werken, er goed uitzien, en iets bijdragen in de maatschappij.

Alex en Shannon werken graag samen met – niet voor – klanten uit de zorgsector, het onderwijs, vzw’s of bedrijven met een missie. Met hun applicaties willen ze de wereld van morgen net iets beter maken dan die van vandaag. Hoe mooi is dat!

Tijdens hun studies werkten ze al vaak samen aan projecten. Dat ging zo vlot en makkelijk dat ze grapten over samen een bedrijf opstarten. Maar toen ze afstudeerden gingen ze toch maar ‘zoals het hoort’ solliciteren in bedrijven. Dat ging minder vlot en makkelijk…

Er wordt vanalles gezegd in vacatures wat niet overeenstemt met de realiteit. In grote bedrijven roept men vaak over flexibele uren en vlakke structuren. Maar de eerste die je ziet is de manager van de manager van de manager en als je geluk hebt, mag je hem met de voornaam aanspreken. De flexibele uren blijken ook vaak een loze belofte, in de praktijk wordt er wel nog vaak verwacht dat iedereen van 9 tot 5 werkt, en liefst met nog wat extra overuren erbij.

(Niet) wat jongeren willen

Ook de jongere generatie is zoekend naar een goede work-life balance, zelfs al wonen ze nog thuis en hebben ze nog geen gezin. Ze hebben wel een sociaal leven en dat is net zo belangrijk als hun job.

Jongeren willen bijdragen aan ‘the bigger picture’, als deel van een team en met erkenning voor hun werk. Ze willen impact maken. Daarbij zijn authenticiteit en duurzaamheid van groot belang. Een hoog loon is bijzaak.

“We willen dat de wereld van morgen net iets beter is dan die van vandaag.”

Volledig duurzaam leven is als jongere vaak nog een uitdaging. Alex en Shannon merken dat veel leeftijdgenoten er net zoals zij wel bewust over nadenken. Sorteren, verspilling vermijden, 2de hands kleding dragen, … Het zijn kleine dingen die je in het dagelijks werk en leven makkelijk kan doen. Grotere zaken, zoals bijvoorbeeld het aankopen van een elektrische wagen, zijn vanwege de hoge prijzen nog niet haalbaar, maar de wil is er wel.

Als je daar als werkgever op kan inspelen, met focus op authenticiteit en duurzaamheid, dan kan je de war for talent misschien wel winnen. Al is het natuurlijk ook super knap dat jonge mensen zoals Alex en Shannon gewoon zelf hun eigen ding gaan doen en hun legacy achterlaten met een eigen bedrijf. Wil je nog meer weten over de projecten van Goomyx, luister dan ook naar de podcast.

You Might Also Like